Werkis Logo

De meestgestelde sollicitatievragen

21 november 2018 door Stan Boeve

Voordat je op een sollicitatiegesprek gaat, is het verstandig je zo goed mogelijk voor te bereiden. Hoewel je nooit precies weet welke vragen er gesteld gaan worden, zijn er meerdere vragen die vaak terugkomen op een sollicitatiegesprek. Denk hierbij aan vragen over je werkervaring, de reden dat je op deze functie solliciteert en waarom je bij het bedrijf solliciteert. Deze vragen kun je alvast voorbereiden zodat je weet wat je kunt antwoorden tijdens je sollicitatiegesprek. Wij hebben de meestgestelde vragen alvast voor je op een rijtje gezet.

Vragen over jou tijdens het sollicitatiegesprek

Vaak begint een sollicitatiegesprek met het voorstellen. De werkgever wil weten wie jij bent en om enthousiast over te komen is het verstandig dat jij ook interesse toont naar de werkgever en het bedrijf. Verder kan je werkgever nog ingaan op jouw sollicitatiebrief of je cv. Over het algemeen zijn dit makkelijkere vragen waar je al een antwoord op weet. Toch is het goed om alvast na te denken over wie je bent en wat je leuk vindt.

Deze vragen worden vaak gevraagd bij je sollicitatiegesprek:

- Vertel eens wie je bent.

- Wat zijn je drie sterkste en wat je drie verbeterpunten?

- Hoe zouden mensen je omschrijven?

- Wat zijn je hobby’s?

- Wat motiveert jou?

- Ben je zelfstandig/ stressbestendig, waar blijkt dat uit?


Vragen over je werkervaring(en) en opleiding(en)

Op je cv noem je vaak al de ervaring die je hebt opgedaan, maar tijdens het gesprek gaat het vaak alleen over je laatste werkervaring en/of opleiding. Wel kun je vertellen over een bijzonder project waar je als vrijwilliger hebt gewerkt, dat maakt jou immers uniek. Wees eerlijk in je antwoorden.

Deze vragen over je ervaring(en) worden vaak gevraagd:

- Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

- Wat vond je het interessants aan je opleiding?

- Wat waren de belangrijkste werkzaamheden in je vorige baan?

- Wat is de reden dat je bij je vorige baan bent weggegaan?

- Wat was je grootste succes bij je vorige baan?


Vragen over de functie waar je op solliciteert

Enthousiasme speelt hier een hoofdrol. Je hebt immers gesolliciteerd op deze functie en het is verstandig om te laten merken dat je deze heel graag wil vervullen. Bereid daarom deze vragen goed voor. Als jij kunt vertellen waarom jij geschikt bent voor de functie en waarom jij deze functie wil, is de kans groter dat je wordt aangenomen. Wees ook hier eerlijk in je antwoorden.

Deze vragen kun je over de functie verwachten:

- Waarom solliciteer je op deze functie?

- Waarom pas jij bij deze functie?

- Ben je bereid om een opleiding of extra cursus te volgen?

- Welke uitdaging zoek je in de functie?


Vragen over het bedrijf waar je solliciteert

Het bedrijf verwacht dat je je goed verdiept in het bedrijf en de branche(s) waarin het bedrijf werkzaam is. Niet elke sollicitant doet dat, dus kun je je hiermee gelijk onderscheiden. Tijdens het gesprek is de kans dan ook groot dat hier vragen over worden gesteld. Daarom is het goed om van tevoren te weten wat het bedrijf doet en wat er in de branche speelt. Daarnaast kun je zelf ook input geven over het bedrijf, waardoor je laat zien dat je goed ben geïnformeerd.

Deze vragen kun je over het bedrijf verwachten:

- Wat vind je van het bedrijf?

- Waarom solliciteer je bij ons bedrijf?

- Wat weet je al van ons bedrijf?

- Heb je ervaring in deze werkbranche?


Met deze meestgestelde vragen ga jij voorbereid naar je sollicitatiegesprek. Als laatste tip: zorg ervoor dat je het niet ‘instudeert’. Instuderen is iets anders dan voorbereiden en kan ervoor zorgen dat je niet als jezelf overkomt. Het doel van de voorbereiding is weten wat je ongeveer als antwoord geeft op de vragen. Succes met je sollicitatiegesprek!

Wil je meer weten over het voeren van een goed sollicitatiegesprek? Lees dan onze andere blogs of neem contact op met één van onze vestigingen.

Zie ook:


6 Tips om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het is tijd om je hierop voor te bereiden! Deze 6 tips helpen je met een goede voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek.

Item bekijken

6 Vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Welke sollicitatievragen kun je het beste stellen tijdens het eerste sollicitatiegesprek? En over welke onderwerpen kun je beter niet beginnen? Lees snel verder!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.