Logo van Werkis
0
Inschrijven
Zaterdag 17 juni is ...

Zaterdag 17 juni is de dag van de bouw; waarom in de bouw werken?

17 jun. 2023

Edwin Maas

Elk jaar worden verschillende bouwlocaties in heel Nederland opengesteld zodat jong en oud kennis kan maken met de bouw en infra. Maar waarom zou je eigenlijk in de bouw willen werken?

Elk jaar worden verschillende bouwlocaties in heel Nederland opengesteld zodat jong en oud kennis kan maken met de bouw en infra. In 2023 wordt dit evenement al voor de 16e keer georganiseerd om de bouwindustrie te promoten. Maar waarom zou je eigenlijk in de bouw willen werken? In dit blog ontdek je wat de bouw precies inhoudt en vertellen we je verschillende redenen waarom werken in de bouw een goede keuze is!

Wat is de bouw precies?

De bouw is een veelzijdige en onmisbare industrie die zich bezighoudt met het ontwerpen, creëren, bouwen en onderhouden van constructies, bijvoorbeeld gebouwen en infrastructuur. Omdat elk bouwproject planning, ontwerp en uitvoering nodig heeft zijn er veel uiteenlopende functies die binnen de bouw vallen. Zo heb je architectuur en bouwmanagement, maar ook de technische uitvoering van de bouw.

Waarom in de bouw werken?

De bouw biedt verschillende mogelijkheden. Er zijn hier banen te vinden als je graag met je handen werkt en iets creëert, maar ook als je juist passie hebt voor leidinggeven, onderzoeken of architectuur. Ook is de bouw toekomstbestendig, omdat er altijd nieuwe dingen gebouwd zullen worden.

Daarbij zal de bouw niet snel saai worden. Door technische ontwikkelingen blijft ook deze industrie zich constant doorontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan 3D-printen, modulair bouwen en de ontwikkelingen in duurzaamheid. Dit laatste biedt een voortdurende uitdaging om zowel de bouw zelf als de projecten die worden gemaakt zo groen mogelijk te maken.

Werken in de bouw zonder ervaring

Het is ook mogelijk om in de bouw te werken zonder eerdere ervaring in de sector. Veel bouwbedrijven zijn bereid om mensen aan te nemen die gemotiveerd zijn en bereid zijn om te leren. Er zijn verschillende instapposities waarvoor geen specifieke ervaring vereist is. In deze functies is er de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en de nodige vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast zijn er vaak opleidings- en trainingsprogramma's beschikbaar om je te ondersteunen in je ontwikkeling. Door te beginnen zonder ervaring en te investeren in je persoonlijke ontwikkeling, kun je geleidelijk aan beter worden in het vak en doorgroeien binnen de bouwsector. Het belangrijkste is om gemotiveerd, leergierig en een harde werker te zijn!

Ik wil werken in de bouw!

Of je nu een bouwplaats hebt bezocht tijdens de dag van de bouw of op een andere manier enthousiast bent geworden over de bouw, wij kunnen je verder helpen! Werkis heeft altijd een scala aan vacatures in de bouw beschikbaar. Of je nu een ervaren professional bent of net je carrière wilt beginnen, er zijn mogelijkheden die passen bij jouw interesses en vaardigheden. Neem vandaag nog een kijkje bij onze vacatures en start jouw avontuur in de bouw!

Veelgestelde vragen over werken in de bouw

  • Is ervaring vereist om in de bouw te werken?

Nee, ervaring is niet altijd vereist. Veel bouwbedrijven zijn bereid om gemotiveerde mensen zonder ervaring aan te nemen en hen de nodige training en begeleiding te bieden.

  • Welke opleidingen zijn nuttig voor een carrière in de bouw?

Er zijn verschillende opleidingen die nuttig kunnen zijn, zoals bouwkunde, civiele techniek, architectuur, elektrotechniek, en installatietechniek. Dit hangt af van het specifieke vakgebied dat je wilt betreden.

  • Zijn er doorgroeimogelijkheden in de bouwsector?

Ja, de bouwsector biedt diverse doorgroeimogelijkheden. Naarmate je meer ervaring opdoet en je vaardigheden ontwikkelt, kun je doorgroeien naar functies met meer verantwoordelijkheid en leiderschap.

  • Hoe zit het met de veiligheid in de bouw?

Veiligheid is een prioriteit in de bouwsector. Bouwbedrijven hebben strikte veiligheidsmaatregelen en protocollen om ervoor te zorgen dat werknemers veilig kunnen werken.

  • Is werken in de bouw fysiek zwaar?

Sommige taken in de bouw kunnen fysiek veeleisend zijn, maar er zijn ook functies die meer gericht zijn op coördinatie, planning en ontwerp. Er zijn mogelijkheden om een rol te vinden die past bij jouw fysieke capaciteiten en interesses.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp