Werkis Logo

Werk vinden boven de 50: zo vind je als 50-plusser wél een baan!

Laatste update: 18 oktober 2022
Door: Lisa Kwakkel

De arbeidsmarkt verandert, technologische en digitale ontwikkelingen maken dat bepaalde functies verdwijnen en steeds meer bedrijven reorganiseren de bedrijfsvoering. Wellicht heb je dit zelf ondervonden en ben je daarom op zoek naar een nieuwe baan. Of bevalt je huidige functie je niet zo goed als verwacht? Geen zorgen, dan ga je toch op zoek naar iets nieuws! Makkelijker gezegd dan gedaan? Bij Werkis merken we helaas dat de 50-plusser regelmatig moeite heeft met het vinden van een nieuwe baan. Dat is nergens voor nodig! Jullie beschikken over een bak aan ervaring en een enorme hoeveelheid opgedane kennis, menig werkgever mag met zo’n nieuwe collega behoorlijk z’n handen dichtknijpen. Wij gaan je helpen: in deze blog nemen we je mee in onze beste tips voor het vinden van een nieuwe baan!

Sollicitatietips voor de 50-plusser

50-plussers zouden minder snel leren dan de jongere werknemers, zijn vaker ziek dan de jongere generaties en hebben onrealistische salariswensen. Komen deze uitspraken jou bekend voor? Weg met die vooroordelen! We delen dé tips waarmee jij het verschil gaat maken tijdens je volgende sollicitatie.

1. Ga uit van jouw kracht

Vergelijk jezelf niet met de jongere generatie, laat dit geen valkuil voor je zijn. Als ervaren collega kun jij enorm veel toevoegen aan een organisatie! Je gaat al wat jaren mee en hebt waarschijnlijk een stabielere thuissituatie. Ploegendiensten? Die zijn aan jou wel besteed! Als jij zelf nog niet zeker bent van je eigen kunnen, sta je tijdens een sollicitatiegesprek zeker niet stevig genoeg in je schoenen om óók nog je gesprekspartner te overtuigen van jouw kwaliteiten. Jij als betrokken en loyale werknemer gaat een goed woordje voor jezelf doen!

2. Gebruik de juiste kanalen

De digitalisering van de laatste jaren heeft ook de arbeidsmarkt in haar greep. Dit heeft invloed op de wijze waarop jij aan de perfecte vacature gaat komen. Veel vacatures worden tegenwoordig gedeeld via social media en websites als Indeed, waarop het aanbod aan werk verzameld wordt. Daarnaast kan LinkedIn in sommige branches hét verschil maken voor jou. Is deze manier van solliciteren niet aan jou besteed? Loop dan eens naar binnen bij één van onze vestigingen of maak telefonisch een afspraak. Bekijk direct of wij bij jou in de buurt gevestigd zijn en neem contact met ons op!

Online vacatures zoeken

3. Zorg voor een gelikt cv

Lever te allen tijde een volledig cv aan bij je sollicitatie. Heb je een periode niet gewerkt? Neem ook deze informatie op in het document. Zo houd je geen informatie achter, transparantie over het werkverleden komt vaak betrouwbaarder over. Probeer met jouw cv aansluiting te vinden op de functie waar je naar solliciteert: benadruk de relevante werkervaring en kwaliteiten waar je over beschikt die van toepassing zijn op de vacature. Heb je hulp nodig bij het ontwerpen van een volledig curriculum vitae? Ook daar hebben wij een oplossing voor. Maak gratis gebruik van de cv generator op onze website en blaas de potentiële werkgevers omver!

4. Zet je eigen netwerk in

Ga niet voorbij aan de mensen die dichtbij je staan, maak juist nu gebruik van deze bestaande contacten. Laat je omgeving dan ook weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en spreek je wensen uit. Je zult versteld staan van het bereik dat je hiermee creëert. Twijfel je of die hr-medewerker of recruiter jouw kwaliteiten wel inziet? Vrienden en familie kennen jou als geen ander en weten heel goed wat een werkgever aan jou heeft.

Opleiding en omscholing als 50-plusser

Als 50-plusser ben je vaak al bekend met de werkwijze en technieken van de branche: je start een nieuwe baan direct met productieve werkdagen en hebt minder aanlooptijd nodig. Een groot voordeel! Soms haalt de techniek je echter in of zorgt deze ervoor dat een branche met minder arbeidskrachten verder kan. Om deze reden is het verstandig om continu te blijven leren, zo ontwikkel je jezelf en blijf je relevant voor werkgevers. Houd daarnaast het verloop van de werkgelegenheid in verschillende branches in de gaten. Zo staan er dit jaar structureel veel vacatures open voor technici, zorgmedewerkers en onderwijzers. Overweeg jij je te laten omscholen? Bij Werkis zijn we regelmatig op zoek naar zij-instromers of werkzoekenden die een nieuwe uitdaging aan willen gaan.

Ga jij iedere dag met plezier naar je werk en zit je op de juiste plek? Ook dan blijft (bij)scholing een belangrijk onderdeel van jouw zelfontplooiing. Voorkom dat je persoonlijke ontwikkeling stagneert en probeer je kennis en vaardigheden binnen de branche te onderhouden. Heb je al eens geïnformeerd naar de opleidings- en doorgroeimogelijkheden bij je huidige werkgever? Zet jezelf niet buitenspel. Wacht niet langer, maar start met leren of solliciteren!

Vacatures voor senioren?

Die hebben we niet. Wij hebben vacatures voor iedereen. We nodigen je van harte uit om te solliciteren naar jouw droombaan. Het kan soms lastig zijn om een nieuwe baan te vinden, toch mag je selectief blijven. Reageer op vacatures die écht bij je passen. Of je nu parttime op zoek bent of staat te popelen om weer fulltime te beginnen: wij hebben de perfecte vacature voor jou. Bekijk ons volledige vacatureoverzicht hier.

Zie ook:


Discriminatie op de werkvloer: dit kan je doen!

Discriminatie op de werkvloer komt helaas nog steeds veel voor. Het gaat hier om discriminatie door de werkgever of door collega's onderling. Hoe herken je discriminatie en wat kun je er tegen doen? Lees snel verder!

Item bekijken

6x jezelf ontwikkelen op het werk

Hoe zorg je ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen op het werk tussen alle praktijken door? Wij hebben zes tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.