Werkis Logo

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren?

Laatste update: 9 september 2021
Door: Nick Meijerink

Uitzenden en detacheren: het zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Veel mensen weten niet dat er een verschil is tussen deze twee begrippen. Echter, er zitten een aantal grote verschillen tussen uitzenden en detacheren en daarom helpen wij je graag het verschil uit te leggen.

Contract

Het grootste verschil tussen uitzenden en detacheren zit hem in het contract. Wanneer iemand uitgezonden wordt heeft hij doorgaans te maken met een uitzendcontract. Dit houdt in dat het uitzendbureau de werknemer na afloop van de opdracht niet meer hoeft uit te betalen als er geen werk meer is.

Bij een detacheringsovereenkomst ligt dit net wat anders. Als je gedetacheerd bent heb je namelijk een vast urencontract. Het detacheringsbureau betaalt daarbij het salaris van de gedetacheerde, ook als hij op dat moment geen opdracht heeft. Ben je gedetacheerd? Dan heb je als gedetacheerd persoon een stuk meer zekerheid.

Tijdsduur

Als je gedetacheerd wordt heb je doorgaans te maken met een langere contractduur dan wanneer je uitgezonden wordt. Wanneer je bij een uitzendbureau zit heb je vaak een contract tot zolang de opdracht duurt. Na afloop van de opdracht verloopt het uitzendcontract en verdien je in principe geen geld meer.

Bij een detacheringsovereenkomst werkt dit net even anders. Hierbij is vaak meer ruimte voor de ontwikkeling van de kandidaat. Naast een passende opdracht helpt de detacheringspartij bij het ontwikkelen van vaardigheden bij de kandidaat.

Specialisme

Er wordt weleens gezegd dat detacheren voornamelijk gebeurt met specialistisch personeel. En hoewel dit deels waar is, wordt dit wel steeds minder. Ook werkgevers die vragen om minder gespecialiseerde kennis hebben regelmatig gedetacheerd personeel in dienst.

Benieuwd naar wat het betekent om uitzendkracht te zijn? Lees ook ons artikel met 7 weetjes over uitzendkrachten!

Zie ook:


7 weetjes over het werken als uitzendkracht

Wat zijn je rechten als uitzendkracht? De rechten die jij als uitzendkracht hebt zijn niet altijd bekend. In deze blog hebben we zeven punten op een rij gezet die je waarschijnlijk nog niet wist over het werken als uitzendkracht. Lees snel verder!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.