Logo van Werkis
0
Inschrijven
Wat is een goede ref...

Wat is een goede referentiebrief?

15 nov. 2023

Edwin Maas

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan ben je vast al bekend met het belang van een goede referentiebrief. Maar wat maakt nu precies een sterke aanbevelingsbrief en hoe kan deze jou helpen om op te vallen bij potentiële werkgevers?

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan ben je vast al bekend met het belang van een goede referentiebrief. Maar wat maakt nu precies een sterke aanbevelingsbrief en hoe kan deze jou helpen om op te vallen bij potentiële werkgevers? Misschien heeft iemand anders je wel gevraagd een referentiebrief te schrijven? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het schrijven van een overtuigende referentiebrief.

Waarom zijn referentiebrieven belangrijk?

Referentiebrieven spelen een cruciale rol in het sollicitatieproces. Ze bieden werkgevers inzicht in jouw professionele kwaliteiten, karakter en ervaring. Dit is van onschatbare waarde omdat het werkgevers vertrouwen geeft in jou als kandidaat. Een sterke referentiebrief kan het verschil maken tussen wel of niet die gewilde baan krijgen.

Wat bevat een goede referentiebrief?

Een goede referentiebrief heeft een duidelijke structuur:

Aanhef: Begin de brief met een professionele begroeting, zoals "Geachte heer/mevrouw [Naam van de ontvanger],".

Inleiding: In de inleiding stel je jezelf voor en vertel je waarom je schrijft. Geef kort aan hoe je de persoon kent en waarom je zijn of haar steun zoekt.

Beschrijving van de relatie: Leg uit hoe je de persoon kent en wat jullie professionele relatie is. Noem specifieke projecten of situaties waarin jullie hebben samengewerkt.

Vaardigheden en kwaliteiten: Benadruk je vaardigheden en kwaliteiten die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Geef voorbeelden om je beweringen te ondersteunen.

Voorbeelden en prestaties: Geef concrete voorbeelden van je prestaties en successen die de aanbeveling ondersteunen. Dit versterkt je geloofwaardigheid.

Afronding: Sluit de brief af met een positieve noot en bedank de persoon voor zijn of haar tijd en steun.

Ondertekening: Onderteken de brief met je naam en contactgegevens voor het geval de ontvanger nog vragen heeft.

Tips voor een effectieve referentiebrief

  • Houd de brief beknopt maar informatief.

  • Vermijd algemene bewoordingen en gebruik specifieke voorbeelden.

  • Vraag toestemming aan de persoon voordat je hem of haar als referentie vermeldt.

  • Pas elke brief aan voor de specifieke functie waarvoor je solliciteert.

Op zoek naar die droombaan? Bij Werkis zijn we er om jou te ondersteunen. We bieden niet alleen geweldige vacatures, maar geven ook handige sollicitatietips. Bekijk nu onze vacatures en ontdek hoe wij je kunnen begeleiden bij het vinden van de juiste baan!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp