Werkis Logo

Wat is een goede referentiebrief?

Laatste update: 15 november 2023
Door: Eline van Heijningen

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan ben je vast al bekend met het belang van een goede referentiebrief. Maar wat maakt nu precies een sterke aanbevelingsbrief en hoe kan deze jou helpen om op te vallen bij potentiƫle werkgevers? Misschien heeft iemand anders je wel gevraagd een referentiebrief te schrijven? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het schrijven van een overtuigende referentiebrief.

Waarom zijn referentiebrieven belangrijk?

Referentiebrieven spelen een cruciale rol in het sollicitatieproces. Ze bieden werkgevers inzicht in jouw professionele kwaliteiten, karakter en ervaring. Dit is van onschatbare waarde omdat het werkgevers vertrouwen geeft in jou als kandidaat. Een sterke referentiebrief kan het verschil maken tussen wel of niet die gewilde baan krijgen.

Wat bevat een goede referentiebrief?

Een goede referentiebrief heeft een duidelijke structuur:

Aanhef: Begin de brief met een professionele begroeting, zoals "Geachte heer/mevrouw [Naam van de ontvanger],".

Inleiding: In de inleiding stel je jezelf voor en vertel je waarom je schrijft. Geef kort aan hoe je de persoon kent en waarom je zijn of haar steun zoekt.

Beschrijving van de relatie: Leg uit hoe je de persoon kent en wat jullie professionele relatie is. Noem specifieke projecten of situaties waarin jullie hebben samengewerkt.

Vaardigheden en kwaliteiten: Benadruk je vaardigheden en kwaliteiten die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Geef voorbeelden om je beweringen te ondersteunen.

Voorbeelden en prestaties: Geef concrete voorbeelden van je prestaties en successen die de aanbeveling ondersteunen. Dit versterkt je geloofwaardigheid.

Afronding: Sluit de brief af met een positieve noot en bedank de persoon voor zijn of haar tijd en steun.

Ondertekening: Onderteken de brief met je naam en contactgegevens voor het geval de ontvanger nog vragen heeft.

Tips voor een effectieve referentiebrief

Op zoek naar die droombaan? Bij Werkis zijn we er om jou te ondersteunen. We bieden niet alleen geweldige vacatures, maar geven ook handige sollicitatietips. Bekijk nu onze vacatures en ontdek hoe wij je kunnen begeleiden bij het vinden van de juiste baan!

Zie ook:


Hoe kunnen referenties jou helpen bij het vinden van een nieuwe baan?

Je bent er ongetwijfeld wel eens naar gevraagd: referenties. Soms staat een verzoek om referenties in de vacaturetekst opgenomen en vaak vragen potentiƫle werkgevers je om referenties tijdens het sollicitatiegesprek of op een ander moment in de sollicitatieprocedure. Maar hoe ga je hiermee om? Naar welke informatie zijn ze op zoek en hoe vermeld je deze? Wij vertellen je hoe de juiste referenties jou kunnen helpen bij het vinden van je nieuwe baan!

Item bekijken

Hoe maak je een overtuigend cv?

Uit onderzoek blijkt dat recruiters circa zes seconden nodig hebben om op basis van een cv te bepalen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Het is dus van belang om een overtuigend cv te hebben. Hoe pak je dat aan?

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.