Logo van Werkis
0
Inschrijven
Waarom is netwerken ...

Waarom is netwerken zo belangrijk in je carrière?

22 feb. 2024

Edwin Maas

Het hebben van een goed netwerk is niet alleen handig, het kan het verschil maken tussen stilstaan en groeien in je carrière. Waarom? Dat leer je in deze blog!

In de wereld van vandaag kan het kennen van de juiste mensen je carrière een behoorlijke boost geven. Het hebben van een goed netwerk is niet alleen handig, het kan het verschil maken tussen stilstaan en groeien in je carrière.

Kennis opdoen

Een van de grootste voordelen van netwerken is dat je er veel kennis door kunt opdoen. Door actief deel te nemen aan platforms zoals LinkedIn of diepgaande gesprekken te voeren met bijvoorbeeld oud-collega's, kun je waardevolle inzichten opdoen. Denk aan het delen van ervaringen en cases met mensen uit hetzelfde werkveld. Op die manier krijg je nieuwe perspectieven en kun je je kennis verbreden op een manier die je in je eentje niet zou kunnen.

Kansen

De beste kansen komen vaak uit je eigen netwerk. Als je een sterke band opbouwt met mensen in jouw branche, vergroot je de kans dat nieuwe mogelijkheden en informatie met je worden gedeeld. Zo hoor je eerder over bepaalde vacatures, krijg je tips over potentiële klanten en delen mensen informatie over informatieavonden of webinars met je.

Advies inwinnen

Wanneer je een warm netwerk opbouwt kun je ook bij deze mensen terecht voor advies. Misschien wil je een nieuwe stap zetten in je loopbaan en weet je niet waar je moet beginnen, of loop je vast bij het bepalen van een nieuwe strategie. Omdat je een groep mensen met verschillende achtergronden en ervaringen om je heen hebt verzameld kun je waardevolle informatie inwinnen waardoor je heel andere perspectieven gaat zien.

Anderen helpen

Aan de andere kant kun je natuurlijk ook jouw expertise met anderen delen. Daarnaast kan het, naast een goed gevoel, ook nog onverwachte voordelen opleveren. Door anderen te helpen groeien en slagen, bouw je een positieve reputatie op binnen je netwerk. Bovendien weet je nooit welke kansen of ondersteuning anderen je kunnen bieden in de toekomst. Door anderen te helpen kun je verwachten dat zij jou een volgende keer óók zullen helpen. Zo help je uiteindelijk elkaar steeds verder te ontwikkelen in kennis en ervaring.

Omdat verbinding en samenwerking centraal staan in veel werkomgevingen, is netwerken een vaardigheid die niet mag worden vergeten. Door proactief een netwerk op te bouwen, vergroot je niet alleen jouw eigen kansen op succes, maar draag je ook bij aan het succes van anderen binnen jouw netwerk. Waar wacht je nog op?


Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp