Werkis Logo

Waar let je op bij een vakantiebaan?

Laatste update: 5 mei 2023
Door: Eline van Heijningen

Het wordt weer mooier weer, de scholen ronden het schooljaar af; het wordt weer tijd voor de zoektocht naar een nuttige invulling van je vrije tijd in de vakantie! Als student wil je misschien een vakantiebaan om extra geld te verdienen of om werkervaring op te doen in het vakgebied dat jou interessant lijkt. Het vinden van een vakantiebaan kan echter overweldigend zijn. Waar moet je op letten bij het kiezen van een vakantiebaan? En hoe vind je een vakantiebaan die bij jou past? Vanaf wanneer mag je eigenlijk werken, en hoe lang? In dit artikel bespreken we al deze vragen.

Vakantiewerk 14 jaar

Wanneer je 14 jaar bent zijn er minder mogelijkheden voor vakantiewerk dan wanneer je 15 wordt. Vanaf je 13e, en dus ook wanneer je 14 bent, mag je alleen lichte werkzaamheden uitvoeren. Je mag in je vakantie dus niet achter de kassa of horeca werken.

Wel mag je bijvoorbeeld oppassen, vakkenvullen of werken op een recreatieplaats. Je mag hierbij in de vakantie maar liefst 7 uur per dag werken tot een maximum van 35 uur per week. Je mag hierbij niet overwerken, werken tussen 19.00 en 7.00 of op een zondag. Verder gelden er sinds 2020 geen beperkingen meer op hoeveel je maximaal mag bijverdienen!

Vakantiewerk 15 jaar

Wanneer je 15 bent mag je net iets ander vakantiewerk doen dan als 13- en 14-jarigen. Werkzaamheden die je nog niet mag doen is bijvoorbeeld werken met giftige stoffen, bestrijdingsmiddelen of virussen. Daarnaast mag het dagelijks contact met lawaai gemiddeld niet boven de 85 decibel zijn. Ook mag het werk niet te zwaar zijn, zoals het werken in een fabriek, dingen tillen die zwaarder dan 10 kg zijn of vrachtwagens laden en lossen.

Voor 15 jarigen geldt dat je 8 uur per dag mag werken in de vakantietijd, met een maximum van 40 uur per week. Je mag niet werken tussen 23:00 en 06:00.

Vakantiewerk 16 jaar

Voor vakantiewerk van 16 jarigen gelden (net als voor 17 jarigen) nog altijd aangepaste regels, maar wanneer je deze leeftijd hebt mag je bijvoorbeeld werken op plekken waar alcohol wordt geschonken. Ook mag je bepaalde werkzaamheden uitvoeren onder genoeg en deskundig toezicht zoals het besturen van een trekker, aan een lopende band werken, of werken met bijvoorbeeld vuurwerk.
Als 16 of 17 jarige mag je langer werken, namelijk 9 uur per dienst, met een maximum van 45 uur per week. Daarbij mag je de 160 uur per vier weken niet overschrijden. Ook mag je op zondag werken, onder de voorwaarde dat de aard van het werk maakt dat het nodig is op zondag te werken, en de werknemers hier persoonlijk toestemming voor geven.

Vakantiewerk in het buitenland

Natuurlijk is het logisch dat je tijdens je vakantie ook wilt reizen, misschien zelfs naar het buitenland. In sommige gevallen kun je je vakantiewerk combineren met reizen door vakantiewerk in het buitenland te doen.

Veel campings en recreatieparken zoeken veel vakantiewerkers, zo ook in het buitenland. Zo kun je daar aan de slag in de horeca, als keukenhulp of recreatiemedewerker. Wel zit je hier dan vaak voor een groot deel van je vakantie. Wanneer je veel tijd met vrienden door wilt brengen is dit misschien niet de beste keuze, tenzij al je vrienden met je mee komen om te werken natuurlijk!

Vacatures vakantiewerk

Hoewel er veel regels gelden rondom werk op een jongere leeftijd, kan het hebben van een vakantiebaan je een leuk extra zakcentje opleveren. Bij Werkis hebben we vrijwel altijd een leuk vakantiebaantje bij jou in de buurt. We helpen jou graag om vakantiewerk te vinden dat je leuk vindt! Neem vooral een kijkje tussen ons vakantiewerk, of neem contact met ons op.

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.