Werkis Logo

Solliciteren tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten

Laatste update: 12 oktober 2023
Door: Eline van Heijningen

Wanneer je solliciteert tijdens de zwangerschap is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zwangerschap is een bijzondere fase in je leven, maar wanneer je een nieuwe baan zoekt kan het enkele uitdagingen met zich meebrengen. In deze gids delen we inzichten en tips om succesvol te solliciteren tijdens de zwangerschap.

Rechten en bescherming van zwangere werkzoekenden

In Nederland hebben zwangere vrouwen wettelijke rechten en bescherming op de werkvloer. Werkgevers mogen je niet discrimineren vanwege je zwangerschap en zijn verplicht om passende maatregelen te nemen, zoals aanpassingen aan je werkschema.

Heb je het idee dat je wel wordt gediscrimineerd? Dan kun je melding doen bij een antidiscriminatiebureau in de buurt of een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens.

Zwangerschapvriendelijke werkgevers vinden

Bij het zoeken naar een nieuwe baan is het verstandig om werkgevers te selecteren die bekendstaan als zwangerschapsvriendelijk. Dit soort werkgevers vind je bijvoorbeeld door in de arbeidsvoorwaarden te zoeken naar flexibele werkschema's, ouderschapsverlof en een ondersteunende bedrijfscultuur voor zwangere werknemers.

Solliciteren tijdens je zwangerschap

Bij het samenstellen van je cv en sollicitatiebrief is het van belang om je sterke punten te benadrukken en de relevantie voor de functie te tonen. Vermeld je zwangerschap niet in de sollicitatiebrief, maar leg de nadruk op je vaardigheden en ervaring.

Bij het sollicitatiegesprek kun je overwegen om je zwangerschap te bespreken. Het is wettelijk niet verplicht om dit te melden tijdens het eerste gesprek. Wel wordt het gezien als netjes als je dit bespreekt tijdens bijvoorbeeld je tweede gesprek of nadat je het aanbod hebt ontvangen.

Solliciteren tijdens zwangerschapsverlof

Veel mensen vragen zich ook af of je tijdens je zwangerschapsverlof mag solliciteren. Hier kunnen we heel kort over zijn, dit mag namelijk gewoon! Het komt vaak voor dat vrouwen tijdens hun zwangerschapsverlof juist gaan nadenken over hun toekomst en zich dan bedenken dat hun oude baan niet goed meer bij hun nieuwe situatie past. Misschien wil je minder uur werken, meer gaan verdienen of dichter bij huis werken.

Je mag niet worden afgewezen op basis van je zwangerschap, zoals hierboven genoemd, maar helaas gebeurt dit toch nog vaak. Soms zoeken werkgevers directe versterking, en weten ze dat jij voorlopig niet kan beginnen. Officieel gezien mag dit niet, maar het is moeilijk te bewijzen dat dit de reden van afwijzing is.

Conclusie

Solliciteren tijdens een zwangerschap kan een uitdagende, maar haalbare taak zijn. Het kiezen van het juiste moment, het selecteren van zwangerschaps vriendelijke werkgevers en het begrijpen van je rechten zijn belangrijke stappen. Met de juiste voorbereiding en ondersteuning kun je je carrière voortzetten en een gezonde balans vinden tussen werk en gezin.

Ben jij zelf op zoek naar een nieuwe baan? Kijk dan vooral tussen onze vacatures!

Zie ook:


Solliciteren tijdens de ziektewet, hoe doe je dat?

Het kan gebeuren dat je tijdens een ziekteperiode toch wilt solliciteren naar een nieuwe baan. Maar hoe ga je hiermee om? Je zit niet lekker in je vel en misschien weet je niet precies wat wel en niet mag. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over solliciteren tijdens de ziektewet.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.