Werkis Logo

Solliciteren tijdens de ziektewet, hoe doe je dat?

Laatste update: 23 maart 2023
Door: Eline van Heijningen

Het kan gebeuren dat je tijdens een ziekteperiode toch wilt solliciteren naar een nieuwe baan. Maar hoe ga je hiermee om? Je zit niet lekker in je vel en misschien weet je niet precies wat wel en niet mag. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over solliciteren tijdens de ziektewet. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan om te solliciteren als je ziek bent, maar moet je wel rekening houden met bepaalde zaken. Denk hierbij aan de gevolgen voor je uitkering en je re-integratietraject. Door goed op de hoogte te zijn van deze zaken kun je op een verantwoorde manier solliciteren tijdens je ziekteperiode.

Wat is de ziektewet?

Voordat we dieper ingaan op solliciteren tijdens de ziektewet, is het belangrijk om te weten wat de ziektewet precies inhoudt. De ziektewet is bedoeld voor werknemers die door ziekte niet kunnen werken. Als je ziek bent, heb je recht op een uitkering vanuit de ziektewet. Deze uitkering krijg je van je werkgever of van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Als medewerker kun je bijvoorbeeld in de Ziektewet belanden wanneer:

Baan wisselen tijdens ziekte?

Je mag solliciteren tijdens de ziektewet. Dit staat los van je recht op een uitkering. Het is namelijk niet verboden om te solliciteren als je ziek bent. Sterker nog, het is in sommige gevallen verplicht om te solliciteren naar passend werk. Ook kan het juist helpen in je herstel. Door te solliciteren blijf je in contact met de buitenwereld en houd je jezelf bezig.

Waar moet je op letten als je gaat solliciteren?

Als je gaat solliciteren tijdens de ziektewet, zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Zo moet je er rekening mee houden dat je niet altijd even fit bent en dat je misschien niet alle sollicitatiegesprekken kunt bijwonen. Ook is het belangrijk om je potentiële werkgever te informeren over je ziekte en de verwachte duur van je ziekte. Zo voorkom je misverstanden en weet je werkgever waar hij aan toe is.

Mag je afgewezen worden vanwege ziekte?

Nee, je mag niet afgewezen worden vanwege ziekte. Dit is namelijk discriminatie en dat is verboden. Als je solliciteert, hoef je niet te vertellen dat je ziek bent. Wel moet je vertellen wat de verwachte duur van je afwezigheid is. Als je werkgever je afwijst vanwege je ziekte, kun je hier melding van maken bij het College voor de Rechten van de Mens.

Wat zijn de consequenties voor je uitkering?

Als je tijdens de ziektewet gaat solliciteren, heeft dit geen consequenties voor je uitkering. Je blijft gewoon je uitkering ontvangen en je hebt recht op dezelfde ondersteuning vanuit het UWV. Het kan zelfs zo zijn dat het UWV je stimuleert om te solliciteren, omdat dit kan bijdragen aan je herstel.

Wil jij ook solliciteren tijdens de ziektewet?

Als je tijdens je ziekteperiode wilt solliciteren naar een nieuwe baan, is het belangrijk om te weten wat wel en niet mag. Gelukkig is het toegestaan om te solliciteren tijdens de ziektewet en kan dit zelfs helpen bij je herstel. Het is wel belangrijk om rekening te houden met je gezondheid en je potentiële werkgever te informeren over je ziekte en de verwachte duur van je afwezigheid. Discriminatie op basis van ziekte is verboden en als je wordt afgewezen vanwege je ziekte kun je dit melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Gelukkig heeft solliciteren tijdens de ziektewet geen invloed op je uitkering en kan het zelfs gestimuleerd worden door het UWV. Houd dus rekening met de richtlijnen en focus op je gezondheid en herstel terwijl je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Ben jij nu helemaal geïnspireerd om te solliciteren? Kijk dan vooral even tussen onze vacatures!

Zie ook:


Discriminatie op de werkvloer: dit kan je doen!

Discriminatie op de werkvloer komt helaas nog steeds veel voor. Het gaat hier om discriminatie door de werkgever of door collega's onderling. Hoe herken je discriminatie en wat kun je er tegen doen? Lees snel verder!

Item bekijken

Stress op het werk? Zo herken en verminder jij werkstress!

Zorgt een te hoge werkdruk ervoor dat jij niet goed tot rust komt? Of zijn er andere factoren die invloed hebben op jouw werkprestaties? Steeds meer werknemers ervaren werkstress en dat is een ontwikkeling die wij graag tegen willen gaan. In deze blog vertellen we jou hoe je werkstress vroegtijdig kunt signaleren en geven we je handvatten mee om deze stress te verminderen en in de toekomst zelfs te voorkomen.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.