Werkis Logo

Een tweede sollicitatiegesprek? Zo pak je dit aan!

Laatste update: 14 februari 2023
Door: Frank van Schellen

Gefeliciteerd! Je bent door de eerste ronde heen van jouw sollicitatieproces. Dat is natuurlijk al een knappe prestatie en laat zien dat het bedrijf geïnteresseerd is in jou. Daarnaast willen ze kijken of jij de geschikte kandidaat bent om je straks aan te sluiten bij het team. Eerst moet je daarvoor nog een tweede sollicitatiegesprek houden. Deze is erg belangrijk omdat het nu tussen gelijkwaardige kandidaten zal gaan. Met deze tips kun jij zelfverzekerd het tweede sollicitatiegesprek aan gaan!

De voorbereiding van je tweede sollicitatiegesprek

Voorbereiding is key! Dat wordt vaak gezegd, maar tijdens het solliciteren is het echt belangrijk om een sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Hierdoor kun jij vol zelfvertrouwen beginnen aan je sollicitatiegesprek. Lees daarom de vacature nog eens door voordat je het tweede gesprek in gaat. Wie weet ben je een aantal details vergeten! Ook komt het regelmatig voor dat je meerdere sollicitaties door elkaar heen hebt lopen. Zo voorkom je dat je bedrijven door de war haalt!

Wat ook goed is ter voorbereiding van je tweede sollicitatiegesprek is om een verwachting te maken van welke vragen er tijdens het tweede sollicitatiegesprek aan bod kunnen komen. Wat heb je gemist in het eerste gesprek? Waar wil je het zelf over hebben tijdens je tweede sollicitatiegesprek? Dit zijn belangrijke vragen die ervoor zorgen dat jij je beter kan voorbereiden.

Daarnaast is het ook goed om te kijken of je feedback uit het eerste gesprek kan meenemen naar je tweede gesprek. Dit laat zien dat jij enthousiast bent over de functie, maar ook leergierig bent en open staat voor verbeteringen.

De start van je tweede sollicitatiegesprek

De eerste indruk is al gemaakt! Probeer dus vooral rustig te blijven. Daarnaast is er met voldoende voorbereiding geen reden tot stress. Blijf jezelf en denk na over je lichaamstaal. Blijf wel professioneel naar het bedrijf toe en communiceer op een vriendelijke manier met elkaar. Je kunt hen altijd bedanken dat je uitgenodigd bent op het tweede sollicitatiegesprek, dit is direct een goede ijsbreker.

Houd in je achterhoofd dat zij geïnteresseerd zijn in jou! Toon ook oprechte interesse in hen. Bijvoorbeeld door een aantal diepere vragen te stellen die aanhaken op het eerste gesprek. Deze kunnen gaan over het takenpakket bij de functie of de verwachtingen van jouw functie in de toekomst. Op deze manier laat je het beste van jezelf zien tijdens het gesprek.

Contract tweede sollicitatiegesprek

Het einde van je tweede sollicitatiegesprek

Wanneer er bijna een einde komt aan het tweede sollicitatiegesprek bestaat er een kans dat je moet onderhandelen over de vereisten op het contract of dat dit kort besproken wordt. Wees daarom goed voorbereid en weet wat je wilt. Op deze manier voorkom je dat er ongemakkelijke momenten komen waarbij jij nog moet nadenken wat je wilt. Het is goed om hier vooraf dus al even over na te denken!

Het is belangrijk om positief het tweede sollicitatiegesprek af te sluiten. Bedank je gesprekspartners en sluit af met een compliment of vertel dat je positief bent verrast over de functie. Hiermee kun je het gesprek positief afronden en dat kan er tijdens het beslissen misschien net zorgen dat jij uiteindelijk toch die baan hebt!

Het is niet gek om te vragen wanneer je meer hoort over de beslissing. Het is logisch dat je meer wilt weten omdat jij waarschijnlijk al helemaal enthousiast bent geworden tijdens beide gesprekken met het bedrijf. Vragen naar de verdere sollicitatieprocedure of een uiteindelijke beslissing is dus zeker niet gek om te vragen. Vaak verstrekt het bedrijf deze informatie zelf ook aan het einde van het gesprek.

Evalueer zelf je gesprek

Na het tweede sollicitatiegesprek is het belangrijk om de situatie nog even volledig te evalueren. Ben je nog steeds enthousiast over het bedrijf en de functie? Zie jij jezelf hier werken in de toekomst? Als deze vragen voor jou helemaal duidelijk zijn. Dan weet jij of de baan bij jouw past!

Zie ook:


6 tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Dat bekent dat het tijd is om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Maar hoe moet je je sollicitatiegesprek voorbereiden? Wij helpen je een handje met deze 6 sollicitatiegesprek tips.

Item bekijken

6 slimme vragen voor een sollicitatiegesprek

Welke sollicitatievragen kun je het beste stellen tijdens het eerste sollicitatiegesprek? En over welke onderwerpen kun je beter niet beginnen? Lees snel verder!

Item bekijken

14 vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Spannend! Je hebt binnenkort een sollicitatiegesprek! Het is verstandig om tijdens een sollicitatiegesprek zelf ook een aantal vragen voor te bereiden. Zo heb jij antwoord op de zaken die jij graag wilt weten en kom je geïnteresseerd over, dat laat de werkgever zien dat jij je goed hebt voorbereid. Een goed sollicitatiegesprek komt namelijk van beide kanten!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.