Werkis Logo

De sollicitatieplicht tijdens een WW-uitkering

Laatste update: 9 augustus 2023
Door: Eline van Heijningen

Ben je momenteel werkzoekende en ontvang je een WW-uitkering? Dan ben je vast bekend met de term "sollicitatieplicht." Maar wat houdt deze verplichting precies in en waarom is het van cruciaal belang voor jou als werkzoekende? In deze blogpost nemen we je mee door de ins en outs van de sollicitatieplicht en laten we zien hoe het actief solliciteren niet alleen een verplichting is, maar ook een kans om jouw ideale baan te vinden.

Definitie van sollicitatieplicht

De sollicitatieplicht is de verplichting voor werkzoekenden met een WW-uitkering om actief op zoek te gaan naar werk en passende arbeid te accepteren. Dit betekent dat je niet alleen moet wachten op kansen die op je afkomen, maar actief moet zoeken naar vacatures en sollicitatieprocedures moet doorlopen. Deze verplichting heeft tot doel jou te ondersteunen bij het snel terugkeren naar de arbeidsmarkt en jouw financiële stabiliteit te behouden.

Voordelen van actief solliciteren

De sollicitatieplicht mag dan een verplichting zijn, maar het biedt ook voordelen die verder gaan dan alleen het behoud van jouw WW-uitkering. Door actief te solliciteren vergroot je namelijk de kans om een baan te vinden die perfect bij jou past. Elke sollicitatie is een kans om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers, je netwerk uit te breiden en nieuwe vaardigheden aan te scherpen. Dus zie het niet als een last, maar als een kans om jouw professionele horizon te verbreden.

Frequentie van solliciteren

Een veelgestelde vraag is: hoe vaak moet je eigenlijk solliciteren om aan de sollicitatieplicht te voldoen? Er is geen vaste regel, omdat individuele situaties en de arbeidsmarkt variëren. Over het algemeen wordt verwacht dat je minstens 4 keer per 4 weken solliciteert. Dit toont aan dat je serieus bezig bent met het vinden van werk. Pas jouw sollicitatiefrequentie aan op basis van jouw persoonlijke omstandigheden en de beschikbare kansen. Wanneer je solliciteert is het belangrijk dat je dit goed bijhoudt voor de controles die worden uitgevoerd.

Wat is passende arbeid?

Een belangrijk aspect van de sollicitatieplicht is het accepteren van "passende arbeid." Dit houdt in dat je werk moet aanvaarden dat aansluit bij jouw ervaring en opleiding, ook al is het niet jouw droombaan. Flexibiliteit is hierbij essentieel. Soms betekent dit dat je een tijdelijke baan of een baan buiten jouw comfortzone moet aannemen. Het doel is om weer aan het werk te gaan en geleidelijk naar jouw ideale positie toe te werken.

Documentatie en UWV

Bijhouden waar je hebt gesolliciteerd en welke stappen je hebt genomen, is van groot belang. Deze gedetailleerde sollicitatiedocumentatie is niet alleen handig voor jezelf, maar kan ook van invloed zijn op het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Het laat zien dat je je aan jouw sollicitatieplicht voldoet en kan nodig zijn als bewijsmateriaal bij controles. Zorg ervoor dat je de datum, de vacature en de stappen die je hebt ondernomen, nauwkeurig bijhoudt.

Laat ons je helpen!

Een slimme manier om aan jouw sollicitatieplicht te voldoen is door je in te schrijven bij ons uitzendbureau, Werkis. Wij hebben een breed scala aan vacatures en kunnen je helpen bij het vinden van passend werk. Door je in te schrijven toon je actieve betrokkenheid bij jouw zoektocht naar werk en vergroot je de kans op het vinden van geschikte banen.

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.