Logo van Werkis
0
Inschrijven
De elevator pitch ee...

De elevator pitch: een pitch over jezelf

01 mrt. 2021

Edwin Maas

‘Vertel eens wat over jezelf!’ Het is een vraag die vaak gesteld wordt. Het goede nieuws: je kunt deze voorbereiden door middel van de elevator pitch!

‘Vertel eens wat over jezelf?!’ Het is een vraag die vaak gesteld wordt. Vaak bij een sollicitatiegesprek, maar steeds vaker komt deze vraag in het dagelijks leven aan bod. Het beantwoorden van deze vraag kan je overvallen en is soms veel lastiger dan je denkt. Want wat vertel je nou precies over jezelf? Het goede nieuws: het antwoord op zo’n vraag kun je voorbereiden. Hoe? Lees dan snel verder!

Wat is een elevator pitch?

De vraag ‘vertel eens wat over jezelf?’ kun je voorbereiden door middel van een elevator pitch. In deze blog focussen we voor het gemak even op de pitch over jezelf, zodat jij deze vraag ook tijdens sollicitatiegesprekken kunt beantwoorden. Een elevator pitch is een korte presentatie van maximaal 60 seconden waarin jij jezelf of een product verkoopt. In een elevator pitch vertel je kort en bondig wie je bent, wat je doet en wat jouw kwaliteiten zijn, zodat je een sterke indruk achterlaat.

De naam elevator pitch komt weg van welbekende liftpraatje. Sta je bijvoorbeeld met een belangrijk persoon in de lift, dan moet je in de tijd dat de liftdeuren dicht en weer opengaan aan iemand kunnen vertellen waarom jij zo geschikt is.

Pitch over jezelf

De belangrijkste punten die je meeneemt in de pitch over jezelf zijn als volgt:

 • Wie ben je?
 • Wat heb je te bieden?
 • Wat voeg je toe?
 • Wat zoek je?

De inhoud van een elevator pitch verschilt per functie en per situatie, maar globaal blijft deze structuur hetzelfde. Maak een overtuigende basis die je vervolgens per situatie of functie aan kunt passen. Laat deze basis zien aan anderen en pas deze aan op feedback. Zo weet jij zeker dat je to the point bent. Belangrijk bij een elevator pitch is dat jij je gesprekspartner blijft prikkelen en zijn of haar aandacht lang genoeg vast kunt houden.

Tips voor een elevator pitch

 • Trek de aandacht
  Wil jij meteen de aandacht van jouw gesprekspartner trekken? Zorg er dan voor dat je een sterke binnenkomer hebt. Deze binnenkomer kan van alles zijn. Deze kan betrekking hebben op het functieprofiel, op één van jouw speciale vaardigheden of jouw manier van werken.
 • Wees kort, maar krachtig
  Omdat je in een korte tijd veel over jezelf moet vertellen, is het aan te raden om je pitch kort en bondig te houden. Oefen de pitch van tevoren en scherp deze waar nodig aan.
 • Maak je verhaal relevant
  Stem je verhaal af op de situatie en/of de functie. Vertel wie je bent, wat je te bieden hebt en welke voordelen jij meebrengt naar een organisatie. Hierdoor maak je jouw relevant voor de gesprekspartner.
 • Wees enthousiast
  De beste manier om iemand te prikkelen en iemands aandacht vast te houden is door enthousiast te vertellen. Dit maakt het leuker om naar jouw verhaal te luisteren. Misschien heb je de neiging om de pitch op te dreunen, probeer in plaats hiervan jouw punten te vertellen en mensen al vertellend te overtuigen. Neem hierin jouw energie en enthousiasme mee.
 • Eindig met een vraag
  Het afronden van jouw pitch kan lastig zijn. Je hebt je pitch gedaan en wilt natuurlijk graag dat jouw gesprekspartner daarop reageert. Om stiltes te voorkomen kun je ervoor zorgen dat je jouw elevator pitch eindigt met een vraag. Zo geef je hem of haar de mogelijkheid om te reageren en lok je meteen de reactie van jouw gesprekspartner uit.

Met bovenstaande tips kun jij met gemak een perfecte elevator pitch samenstellen. Veel succes!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp