Werkis Logo

Hoe maak je een cv?

17 september 2018 door Elise Kamp

Hoe maak je een cv? Dit is een veelgestelde vraag waar men tegen aan loopt. Een cv, of ook wel Curriculum Vitae genoemd, is een beschrijving van jouw zakelijke levensloop. Een cv stuur je samen met de sollicitatiebrief naar de potentiële toekomstige werkgever. In een cv vertel je kort en bondig welke ervaringen je tot nu toe hebt opgedaan tijdens je loopbaan. Een werkgever ziet graag de meest relevante informatie van jou tegemoet. Het is dus belangrijk om een professioneel cv te creëren, dat afgestemd is op de functie waarop je solliciteert. Maar hoe maak je een cv? Welke informatie en welke cv onderdelen zijn belangrijk?

Een cv opstellen begint met het creëeren van een duidelijke cv opbouw. Denk daarbij aan een structuur met overzichtelijke rubrieken, maar daarnaast mag je lekker creatief zijn! Deze onderdelen komen terug in jouw professionele cv:

Opbouw cv

De cv opbouw is erg belangrijk. Een cv bevat allereerst altijd een titel. Dit kan bijvoorbeeld ‘Curriculum Vitae’ zijn, maar het is goed om ook je eigen naam in de titel te vermelden. Op deze manier weet een werkgever meteen van wie het cv is. Na de cv titel gaat de opbouw van de cv verder met de volgende cv onderdelen;

Deze persoonlijke gegevens zet je op je cv

Onder het veld ‘Persoonlijke gegevens’ zet je jouw contactgegevens neer. Vermeld bij de persoonlijke gegevens je volledige naam, adres, (mobiele) telefoonnummer en e-mailadres. Daarnaast wil een werkgever graag uit de persoonlijke gegevens van je cv kunnen opmaken of jij over een rijbewijs beschikt.

Tip: Wist je dat je jouw nationaliteit of leeftijd niet verplicht op je cv hoeft te zetten?

Hoe maak je een professioneel cv

Maak je cv persoonlijk

Door een persoonlijk profiel toe te voegen aan jouw cv, geef je je cv een persoonlijke tint. In het persoonlijk profiel stel je jezelf in vier tot zeven zinnen voor en kun je vermelden waar je bijvoorbeeld goed in bent, wat je persoonlijke eigenschappen zijn of wat je ambitie is. Een persoonlijk profiel motiveert de werkgever om jouw cv verder te lezen en onderscheid je van andere sollicitanten. Het is dus belangrijk om deze vanuit je eigen perspectief te schrijven. Wees origineel!

Noteer relevante werkervaring op je cv

In het cv onderdeel ‘Werkervaring’ vermeld je alle werkervaringen die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Je begint met de meest recente werkervaring en eindigt met de werkervaring die je het langst geleden opgedaan hebt. Vermeld op je cv bij elke ervaring in welke periode je er gewerkt hebt, de functienaam en het bedrijf waar je werkzaam bent geweest en een korte beschrijving van de werkervaring.

Hoe maak je een professioneel cv

Hoe zet je opleidingen en cursussen op je cv?

Door opleidingen en cursussen te vermelden op je cv, laat je aan een werkgever zien dat je je nog steeds ontwikkelt. Het is dus belangrijk om alle gevolgde opleidingen en cursussen die je vanaf de middelbare school gevolgd hebt te vermelden. Begin met de meest recent afgeronde opleiding of cursus en eindig met een van je eerst gevolgde opleidingen of cursussen. Vermeld ook op je cv wanneer je de opleiding of cursus hebt gevolgd, de naam van de opleiding of cursus en het gehaalde diploma of certificaat.

Tip: zet een opleiding niet op je cv als je deze niet hebt afgerond.

Nevenactiviteiten op je cv

Het cv onderdeel 'Nevenactiviteiten' laat zien welke activiteiten jij in je vrije tijd doet. Deze nevenactiviteiten zorgen ervoor dat je nieuwe kennis op doet en dat je je nog steeds ontwikkelt. Wanneer een bepaalde nevenactiviteit belangrijk is voor de functie waar je voor solliciteert, is het goed om deze op je CV te vermelden. Voorbeelden van nevenactiviteiten die je op je cv kan zetten zijn; vrijwilligerswerk, lid van een commissie of bestuur en het coachen bij een sportclub.

Welke extra informatie zet je op je cv?

In je CV kun je naast de bovengenoemde cv onderdelen ook extra informatie vermelden. Dit kan bijvoorbeeld talenkennis zijn, software waar je mee om kunt gaan, persoonlijke informatie, vrijwilligerswerk of jouw interesses en in welke mate je over deze vaardigheden beschikt. Op deze manier krijgt een werkgever een beter beeld van wat jij allemaal kunt en waar je kwaliteiten liggen.

Vermeld referenties op je cv

Wanneer zet je referenties op je cv? In sommige gevallen wil een nieuwe werkgever weten wie je bent en hoe je functioneert. In dit geval is het verstandig om referenties op te nemen in jouw CV. Een werkgever kan dan contact opnemen met de betreffende persoon om deze informatie op te vragen, maar mag dit nooit doen zonder jouw toestemming. Andersom is het niet gebruikelijk om iemand op te geven als referentie zonder goedkeuring van de betreffende persoon. Vraag een oude werkgever die jou goed kent, van wie je weet dat ze positieve dingen over je kunnen vertellen en die de minder positieve eigenschappen netjes kunnen verwoorden.

Je kunt een referentie vermelden onder het kopje ‘Referentie’. Je bent niet verplicht om de contactgegevens van je referent te vermelden. Dit kan ook op aanvraag. Op deze manier voorkom je dat er naar de referent wordt gebeld, zonder dat jij daar vanaf weet.

CV template

Nu je weet hoe je een cv maakt en welke onderdelen een goede cv bevat, kun je aan de slag met de cv opmaak. Heb je hulp nodig bij de cv opmaak? Dan kan deze word cv template je helpen. Wil je meer je creativiteit laten zien in je cv, dan kun je gratis een account aanmaken op Canva en een van de cv templates gebruiken voor je cv opmaak.

Ga je je cv opstellen en ben jij benieuwd hoe een professioneel cv eruit zou kunnen zien? Bekijk hieronder een voorbeeld cv.

Zie ook:


6 tips voor het zoeken een nieuwe baan

Ben jij een nieuwe baan aan het zoeken? Deze 6 tips helpen je bij het vinden van een nieuwe baan!

Item bekijken

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Lees snel verder voor een duidelijke opbouw van een sollicitatiebrief en bekijk de voorbeeld sollicitatiebrief.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.