Ondertussen is het thuiswerken alweer tijd de norm. Ondanks dat het voor veel werknemers nog te doen was, wordt het thuiswerken nu steeds zwaarder. Lees: een verstoord werk- en privé balans en minder binding en betrokkenheid. Hoe zorg je ervoor dat jouw personeel gemotiveerd blijft tijdens het thuiswerken? Wij vertellen het je graag in deze blog.

Het thuiswerken heeft iets moois: je ziet eigenaarschap bij collega’s ontstaan en de solidariteit bij thuiswerken neemt toe. Want, ook zij vinden het belangrijk dat het werk door blijft gaan in de crisis. Toch begint het thuiswerken voor veel mensen nu ook zwaar te worden. Mensen missen het contact met collega’s, werk en privé lopen door elkaar en het kan af en toe lastig zijn om de onderlinge binding en betrokkenheid te behouden. Deze tips zorgen ervoor dat jouw personeel gemotiveerd blijft.

1. Zorg voor verbinding tijdens thuiswerken

Gedurende het thuiswerken is het belangrijk om de verbinding tussen de medewerkers te behouden. Blijf daarom communiceren en ga het gesprek met medewerkers aan. Plan bijvoorbeeld vaste momenten in om als team bij te praten en te beeldbellen. Zo ziet iedereen elkaar weer, is iedereen uit het team weer op de hoogte van wat er speelt en weet iedereen hoe het met elkaar gaat.

2. Bied structuur bij werken vanuit huis

Structuur en overzicht is tijdens thuiswerken erg belangrijk. Zorg ervoor dat jouw medewerkers weten wat er speelt in de organisatie, waar iedereen mee bezig is en geef duidelijk aan wat er van eenieder verwacht wordt. Ga ook na of de werkzaamheden duidelijk en haalbaar zijn. Hierbij geldt niet ‘wie zwijgt stemt toe’, maar ga het gesprek aan. Dit zorgt ervoor dat iedereen met de neus dezelfde kant op staat en creëert een vertrouwen.

3. Stimuleer ritme bij het werken thuis

Een goede werk- en privé balans is tijdens thuiswerken enorm belangrijk. Stimuleer dat de werkdagen van jouw werknemers zoveel mogelijk overeenkomen met het werken op kantoor. Maak bijvoorbeeld afspraken over werktijden en pauzes, en stimuleer dat jouw werknemers een duidelijke planning hebben.

4. Blijf betrokken tijdens thuiswerken

Houd ook individueel proactief contact met jouw medewerkers en weet hoe het met jouw medewerkers gaat. Blijft betrokken en vraag regelmatig hoe het met hem of haar gaat. Bied hulp aan wanneer het even niet zo goed met hen gaat en ga persoonlijk in gesprek. Dit zorgt ervoor dat jouw collega’s zich gehoord voelen.

5. Werk ook tijdens thuiswerken aan de ontwikkeling van je personeel

Zorg ervoor dat je ook tijdens het thuiswerken aandacht besteedt aan de ontwikkeling van jouw medewerkers. Breng het ontwikkel potentieel in kaart, praat over de ontwikkelmogelijkheden en bied waar nodig ontwikkel assessments aan. Zo kan jouw collega zich, ondanks het thuiswerken, nog steeds blijven ontwikkelen.

Deze vijf tips zorgen ervoor dat jouw personeel betrokken blijft tijdens het thuiswerken. Zorg ook dat je zelf gezond en gemotiveerd blijft tijdens het thuiswerken. Benieuwd hoe? Lees dan deze blog!