Per 1 juli 2019 is de leeftijd waarop werknemers recht hebben op een volledig minimumloon verlaagd van 22 jaar naar 21 jaar. Dit betekent dat vanaf heden iemand van 21 jaar 100% van het wettelijk minimumloon verdient in plaats van de 85% van het wettelijk minimumloon wat diegene tot en met 30 juni 2019 verdiende.

De percentages van het wettelijk minimum zijn verhoogd zodat de overgang naar 100% van het wettelijk minimum op 21-jarige leeftijd geleidelijk gaat. Voor jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 20 jaar betekent dit dat zij per 1 juli 2019 ook een hoger loon ontvangen, dit omvat een percentage van het wettelijk minimum.

De laatste stap
Het verlagen van de leeftijd waar medewerkers recht hebben op een volledig wettelijk minimumloon is in meerdere stappen vergaan. Op 1 juli 2017 werd de eerste stap al doorgevoerd: werknemers van 22 jaar en ouder kregen toen recht op een volledig wettelijk minimumloon, voor 1 juli 2017 gold dit voor werknemers vanaf 23 jaar en ouder. De laatste stap is sinds vandaag ingegaan.

Aanleiding tot verhoging
Aanleiding voor de verhoging van het minimumloon voor werknemers van 18 tot en met 21 jaar is onder andere:

  • De wijziging maakt het beter mogelijk dat 21-jarige voor zichzelf moeten kunnen zorgen. De wettelijk onderhoudsplicht van ouders geldt namelijk tot het moment waarop hun kind 21 jaar is. Vanaf dat moment is het geen plicht meer voor ouders om hun kind te onderhouden.
  • Steeds meer jongeren wonen vanaf 21 jaar op zichzelf en hebben hierdoor meer kosten om te voorzien in levensonderhoud. De verhoging van het loon moet het makkelijk maken om deze kosten te dragen.
  • De wijziging moet leiden tot meer gelijkheid in de beloning voor de uitoefening van dezelfde werkzaamheden.

Overzicht wijziging
De Rijksoverheid heeft op hun website een tabel gepubliceerd dat het stappenplan van het minimumloon weergeeft:

Bron: Rijksoverheid