Werkis Logo

Dit kun je doen wanneer discriminatie voorkomt op de werkvloer

2 augustus 2019 door Elise Kamp

Een sollicitant wordt niet uitgenodigd op basis van leeftijd, het arbeidscontract van een zwangere vrouw wordt beëindigd en een medewerker wordt gepest en buitengesloten. Hoewel dit oneerlijk is komt discriminatie op de werkvloer nog steeds veel voor. In 2018 voelde ruim 9% van de arbeidsmarkt zich gediscrimineerd op het werk. Dit kan gaan om discriminatie door de werkgever of door collega’s onderling. Hoe herken je discriminatie en wat kun je er tegen doen? Lees snel verder!

Discriminatie betekent dat er onderscheid wordt gemaakt in de gelijke behandeling van mensen. Dit is in strijd met de grondwet. Die stelt namelijk dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen medewerkers op basis van onder andere leeftijd, seksuele geaardheid, godsdienst en levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit, handicap of ziekte, politieke overtuiging, burgerlijke staat, arbeidscontract en arbeidsduur.

Directe en indirecte discriminatie
Er zijn twee vormen van discriminatie: directe discriminatie en indirecte discriminatie. Bij directe discriminatie wordt direct onderscheid gemaakt naar een van de discriminatieachtergronden, bijvoorbeeld op basis van geslacht, leeftijd en seksuele geaardheid. Tijdens indirecte discriminatie vindt er discriminatie plaats als gevolg van bepaalde handelingen, procedures of regels die in eerste instantie misschien neutraal lijken.

Discriminatie door werkgevers en collega’s
Naast directe en indirecte discriminatie kan er op de werkvloer ook gediscrimineerd worden door de werkgever zelf of de collega’s. Wanneer de werkgever zelf discrimineert, worden de medewerkers ongelijk behandeld. Discriminatie door collega's komt bijvoorbeeld voor door buitensluiten en het maken van grappen over een andere collega.

Wat kun je doen?
Word je gediscrimineerd door je collega’s of je werkgever? Dit kun je doen tegen discriminatie op de werkvloer:

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.