Werkis Logo

7 weetjes over het werken als uitzendkracht

Laatste update: 7 januari 2019
Door: Elise Kamp

Wanneer je werkt via een uitzendbureau heb je als uitzendkracht verschillende rechten. Deze rechten zijn alleen niet altijd bekend. Wij hebben daarom zeven punten op een rijtje gezet, die je waarschijnlijk nog niet wist over het werken als uitzendkracht:

1. Als uitzendkracht heb je recht op hetzelfde salaris

Een misvatting over het werken als uitzendkracht heeft vaak te maken met salaris. Vaak wordt gedacht dat je als uitzendkracht minder verdient dan dat wanneer je in loondienst bent bij de opdrachtgever waarvoor je werkt. Dit is niet waar. Als uitzendkracht krijg je gewoon hetzelfde salaris als je collega. Dit heet met een technisch woord: de inlenersbeloning. Wel kan het zijn dat een collega, omdat hij of zij bijvoorbeeld meer ervaring heeft, uiteindelijk meer verdient. Dit komt dus niet doordat je als uitzendkracht aan het werk bent, maar door bijvoorbeeld het verschil in ervaring of opleiding. Naast het salaris heeft de inlenersbeloning ook betrekking op ADV wat de opdrachtgever wellicht kent etc.

2. Als uitzendkracht heb je recht op toeslagen

Tijdens het werken als uitzendkracht heb je ook recht op toeslagen voor overwerkuren, onregelmatigheid, ploegenuren etc. Daarnaast heb je recht op een eventuele reiskostenvergoeding. Op deze toeslagen en vergoeding heb je als uitzendkracht recht, mits deze toeslagen en vergoeding bij de opdrachtgever gebruikelijk zijn.

Meer weten over de inschaling van jouw loon? Neem dan contact op met jouw contactpersoon op de vestiging waarvoor je werkt. Ook kun je de cao van de uitzendbranche doorlezen om te zien welke afspraken er zijn gemaakt over de arbeidsvoorwaarden als uitzendkracht.

Rechten uitzendkracht

3. Als uitzendkracht heb je recht op vakantiedagen en pensioen

Tijdens het werken als uitzendkracht bouw je net als ieder ander vakantiedagen op. Vakantiedagen worden opgebouwd over ieder gewerkt uur. Het aantal vakantiedagen op jaarbasis is vastgesteld in de ABU cao. Daarnaast bouw je vanaf een half jaar aan gewerkte weken automatisch pensioen op bij ons als uitzendbureau. Heb je direct voordat je bij Werkis aan het werk ging ook voor een uitzendbureau gewerkt en had je daar recht op pensioen? Dan heb je mogelijk bij ons ook vanaf dag 1 recht op pensioen. Hoe dit precies zit kun je lezen in ons artikel over het fasen systeem.

4. Het aantal uitzendkrachten groeit

Misschien denk je dat je als één van de weinigen als uitzendkracht werkt. Dit is zeker niet het geval. Integendeel, het aantal uitzendkrachten groeit nog steeds. Uit onderzoek van de Uitzendmonitor is gebleken dat in 2017 in totaal ruim 850.000 mensen als uitzendkracht werkt. Daarnaast blijkt ook dat in 2017 gemiddeld 30 uur per week werd gewerkt door een uitzendkracht. Uitzendwerk gaat dus vooral om volledige banen en werk als hoofdactiviteit en niet zozeer om ‘baantjes sprokkelen’. De uitzendbaan leidt in veel gevallen tot een baan bij de opdrachtgever. Dit is een van de redenen dat mensen blijven kiezen voor uitzendbureaus.

Rechten als uitzendkracht

5. Als uitzendkracht heb je gewoon kans op een vaste baan

Afhankelijk van je werkgever heb je als uitzendkracht zeker zicht op een vast contract. Bij Werkis helpen we je graag met het vinden naar een baan die deze mogelijkheid biedt. Ook kun je via een werving- en selectieprocedure direct gaan voor een aanstelling bij een opdrachtgever van het werving- en selectiebureau. Bij het werving- en selectieproces worden geschikte werknemers gezocht voor zowel een tijdelijke of vaste aanstelling bij een bedrijf eventueel voorafgegaan van een periode dat je gedetacheerd wordt via Werkis.

6. Opleidingen, cursussen en trainingen voor uitzendkrachten

Ook als uitzendkracht kun je je blijven ontwikkelen. Bij Werkis zijn er verschillende mogelijkheden om opleidingen en cursussen te doen en/of certificaten te behalen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kom dan langs op één van onze vestigingen en bespreek met jouw contactpersoon de mogelijkheden die er zijn.

Werken als uitzendkracht

7. Het uitzendbureau staat voor je klaar

Een uitzendbureau heeft nauwe contacten met de bedrijven waar uitzendkrachten werkzaam zijn. Hierdoor weet een uitzendbureau precies wat een werkgever zoekt, wat voordelen op kan leveren in de match tussen jou en de werkgever. Daarnaast kan het uitzendbureau jou ook begeleiden tijdens de sollicitatieprocedure en wanneer er zich een onprettige situatie voordoet, die niet meteen op te lossen lijkt met de werkgever, kun je altijd terugvallen op het uitzendbureau.

Wil je na het lezen van deze blog als uitzendkracht aan de slag? Bekijk dan eens onze vacatures of schrijf je in.

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.