Werkis Logo

6 tips voor het vinden van een nieuwe baan

27 augustus 2018 door Elise Kamp

Driekwart van de Nederlandse beroepsbevolking is actief op zoek of staat open voor een nieuwe baan. Werk vinden kan op verschillende manieren. Hierbij wil jij je natuurlijk onderscheiden van de rest. Deze 6 tips helpen je bij het vinden van een nieuwe baan.

Tip 1: De oriëntatie

Waar ben je goed in? En nog belangrijker: wat vind jij leuk om te doen? Bedenk van tevoren goed waar jouw kwaliteiten liggen en wat je leuk vindt om te doen. Ga ook na bij wat voor soort bedrijf je graag wil werken en in welke regio je deze functie zou willen vervullen. Op deze manier kun je gerichter op zoek naar een baan.

Tip 2: Gebruik je netwerk!

Nog steeds wordt een groot deel van de nieuwe banen via via gevonden. Bijna een kwart van de 1,3 miljoen Nederlanders die in 2017 van baan gewisseld is, vond een nieuwe baan via hun netwerk. Het effect van social media bij het vinden van een baan neemt daarnaast nog steeds toe. Dit blijkt uit een onderzoek van de Intelligence Group. Ga eens na of familie, vrienden of kennissen nog een geschikte functie weten. Jouw netwerk weet precies wat je doet en grote kans dat ze meteen aan je denken als er een passende functie vrijkomt.

Tip 3: Raadpleeg een intermediair

Uitzendbureaus zijn nog steeds een veelgebruikt intermediair bij het zoeken naar een nieuwe baan. Ze behoren bij de top-3 belangrijkste kanalen die je helpen bij het zoeken naar werk. Soms word je overspoeld met vacatures en zie je door de bomen het bos niet meer; een uitzendbureau vormt de schakel tussen jou en de arbeidsmarkt en helpt je de juiste baan te vinden.

Tip 4: Een onderscheidend CV

Zorg ervoor dat je CV persoonlijk, professioneel en up to date is. Wanneer een CV alle relevante opleidingen, werkervaringen, kwaliteiten en vaardigheden bevat, krijgt een bedrijf een beter beeld van jou als werknemer. Stuur daarom altijd je CV mee, ook als hier niet om gevraagd wordt. Bekijk deze tips voor het maken van een professionele cv. Een extra tip: plaats je CV ook eens op een vacaturesite. Op deze manier ben jij beter vindbaar voor bedrijven.

Tip 5: Een krachtige sollicitatiebrief

Heb je een toffe baan gevonden? Tijd voor het echte werk: solliciteren! Schrijf een persoonlijke brief waarin je jezelf kort voorstelt en vertelt waar je krachten liggen. Motiveer waarom je enthousiast bent over de functie en waarom juist jij geschikt bent. Licht daarnaast ervaringen uit je CV toe. Let op: herhaal niet wat al in je CV staat, maar vertel nieuwe informatie.

Tip 6: Neem de tijd

Voorkom het overhaast solliciteren en neem de tijd. Op deze manier ga je werk vinden wat daadwerkelijk bij je past en vergroot je de kans dat je de baan krijgt waarvoor je solliciteert.

Kun je geen geschikte vacature vinden of word je liever benaderd met de tofste functies? Neem dan contact met ons op of kom gerust langs voor een kopje koffie op één van onze vestigingen.

Bekijk hier onze vacatures.

Zie ook:


Hoe maak je een cv?

Een cv is een beschrijving van jouw zakelijke levensloop. Maar hoe maak je een cv? En wat moet er in een cv staan? Lees snel verder om te zien welke cv onderdelen belangrijk zijn!

Item bekijken

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Lees snel verder voor een duidelijke opbouw van een sollicitatiebrief en bekijk de voorbeeld sollicitatiebrief.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.