Werkis Logo

Wijziging in compensatie- uren (tijd voor tijd)

Misschien verricht jij weleens overwerk en heb je ervoor gekozen om compensatie-uren te ontvangen, ook wel tijd voor tijd (tvt) genoemd. Het overwerk wordt dan niet direct uitbetaald, maar opgebouwd in vrije tijd. Deze vrije tijd kun je later weer opnemen.

Per 1 januari 2019 veranderen de regels omtrent de tvt-uren. Het effect van deze wetgeving is dat wij vanaf 1 januari 2019 geen tvt meer zullen toepassen. Dit heeft als gevolg dag je vanaf 1 januari 2019 gemaakte overuren (of compensatie-uren) direct en volledig uitgekeerd krijgt. De tvt-uren die je reeds hebt opgebouwd kun je opnemen tot en met 1 juli 2019. De op dat moment niet opgenomen tvt-uren zullen in de eerste week van juli worden uitbetaald. Dit is wat de wet ons voorschrijft.

Contract_nieuwsbrief.png#asset:101232

(Mogelijke) wijzigingen in arbeidsvoorwaarden

1 januari is doorgaans een datum waarop veel cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen loonwijzigingen doorvoeren. Omdat wij de inlenersbeloning volgen, kan dit ook voor jou het geval zijn. Wij zullen deze wijziging voor je doorvoeren en het resultaat ervan vind je terug op je loonstrookje.

Verhoging wettelijk minimumloon

Per 1 januari 2019 gaat het wettelijk minimumloon (wml) weer omhoog. Dit betekent dat iedereen die een loon ontvangt dat overeenkomt met het wml of een loon dat gebaseerd is op het wml, een loonsverhoging ontvangt.

Periodieke loonsverhoging

Een periodieke loonsverhoging ontvang je als je langere tijd bij dezelfde werkgever werkt. Vaak is een loongebouw opgebouwd uit functiegroepen met daarbinnen functietreden. Je gaat een stapje omhoog in loon, door een trede te stijgen binnen je functiegroep. Wanneer je het eindloon hebt bereikt binnen je functiegroep, wordt deze loonsverhoging niet meer toegepast.

Initiële loonsverhoging

Meerdere cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen kennen per 1 januari een initiële loonsverhoging, ook wel een cao-verhoging genoemd. Hieronder zie je de cao’s waarmee wij werken die een verhoging kennen per 1 januari 2019.

Cao naam

Verhoging

Afbouw

2%

Beroepsgoederenvervoer

2%

Betonproductenindustrie

2%

Productiegerichte dierhouderij

2%

Horeca (KHN)

Inflatiepercentage

Houthandel - groothandel

2%

Hoveniersbedrijf

1,25%

Kinderopvang

3%

LEO

1%

Groothandel in Levensmiddelen

1,75%

Metaal & Techniek

0,31%

Meubelindustrie

€ 45

Tankstations en wasbedrijven

2%

Taxivervoer

2%

Tentoonstellingsbedrijven

1,5%

Timmerindustrie

1%

Zwembaden

1,75%

Wellicht staat de cao waar jouw uurloon van is afgeleid hier niet tussen. Dit hoeft niet te betekenen dat er het aankomende jaar bij jou geen verhoging plaatsvindt. Het is ook mogelijk dat op een later tijdstip een verhoging of verandering in het loon plaatsvindt. Als dat het geval is, word je hierover door ons geïnformeerd.

Arbeidsvoorwaarden_nieuwsbrief.png#asset:101229

Veranderingen in het proces van ziekmelden

Vanaf 1 januari 2019 verandert het proces voor jou als werknemer nadat jij je hebt ziekgemeld. Vanaf dan stuurt het UWV na de ziekmelding namelijk een digitale vragenlijst. Om deze in te vullen moet je inloggen via DidiD met een extra beveiliging.

Vanaf 1 januari 2019 word je dus niet meer gebeld na je ziekmelding. Je krijgt dan een ontvangstbevestiging met een link naar een digitale vragenlijst met vragen over je ziekmelding. Deze vragenlijst moet je binnen 3 dagen invullen. Hiervoor log je extra veilig in via DigiD met een persoonlijke code. De persoonlijke code krijg je in de ontvangstbevestiging. DigiD met extra beveiliging vraag je zelf aan.

Op dit moment log je bij UWV in met een DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord. Extra veilig inloggen via DigiD doet hij via de DigiD-app of de sms-controle. Heb je nog geen DigiD-app of sms-controle. Dan adviseren wij je dit aan te vragen. Het duurt ongeveer 3 werkdagen voordat de aanvraag bij UWV verwerkt is.

Let erop dat het niet (tijdig) invullen van de vragenlijst gevolgen kan hebben voor je uitkering. Belangrijk dus om goed voorbereid te zijn op deze wijziging in het proces van het UWV.

Kijk voor meer informatie over inloggen met DigiD op de website van het UWV.

Gezondheid_nieuwsbrief1.png#asset:101230

Vragen?

Neem gerust contact op met een van onze vestigingen bij eventuele vragen over bovenstaande onderwerpen. Je kunt ook gebruik maken van onderstaand contactformulier.

Met mijn bericht geef ik aan het privacy statement gelezen te hebben.

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.